Eng

Es

It

Sp

Посета амбасадора Краљевине Норвешке

Посета амбасадора Краљевине Норвешке

Амбасадор Краљевине Норвешке У Републици Србији Његова Екселенција Арне Санес Бјорнстад посетио је данас општину Горњи Милановац. Он је, заједно са представницима манифестације „Србија у ритму Европе“ Давидом Макевићем и Игором Карадаревићем, био гост председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића.

Општина Горњи Милановац традиционални је учесник у пројекту „Србија у ритму Европе“. У овом пројекту учествује 20 градова и општина. Ово је највећи дечији телевизијски програм чију је реализацију подржало 20 градова и општина али и 20 европских амбасадора, од којих ће сваки град и општину посетити по један амбасадор. Горњи Милановац има част да је њен овогодишњи покровитељ амбасадор Краљевине Норвешке. Деца се припремају у две секције (хор и плес) у трајању од 3 минута, по евровизијском систему. Град домаћин централне манифестације биће град Сомбор, који је 2016. године победио на такмичењу у Ћуприји.

„Србија у ритму Европе“ је настала 2008. године, а први концерт је био у Горњем Милановцу, на Тргу кнеза Михаила, и према проценама организатора пратило га је 5000 људи. Овогодишња аудиција у Горњем Милановцу одржана је 25. јануара и изабране су две ученице које ће представљати Горњи Милановац и Норвешку у певању и то Мина Недељковић и Александра Вербић.

Пријем за госте уприличен је у згради Окружног начелства.

„Желим да вам се захвалим што сте дошли у посету нашој општини. Када смо разговарали о томе да Милановац буде један од двадесет градова који ће ове године учествовати у овој манифестацији ја сам одмах видео да је то прилика за наш поновни сусрет са пријатељима из Норвешке, са државом са којом Милановац има пријатељске односе још од 1975. године. Ми смо дужни ту традицију да поштујемо и негујемо нашу сарадњу. Ово је прилика да се народи сретну, размене своја искуства и даље продубе пријатељства. Одмах смо прихватили позив организације „Србија у ритму Европе“ да будемо учесници у овој манифестацији и надам се да ћемо да победимо и да следеће године, на јубилеј – 10 година постојања ове манифестације, будемо домаћини централне свечаности, с обзиром да је и први концерт, 2008. године, одржан на Тргу кнеза Михаила. Драго ми је да се за ових девет година манифестација развила и да је на европском нивоу“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

Амбасадор Краљевине Норвешке истакао је да је изузетно почаствован што је гост Горњег Милановца.

„Хвала Вам на лепом дочеку. Ако има један град у Србији који има део Норвешке у себи то је онда засигурно Горњи Милановац. Постоји пуно места у Србији која су повезана са Норвешком на неки начин, али ниједно место нема толику повезаност и тај однос према Норвешкој као што има Милановац. Сваке године имамо бар један догађај из културе Норвешке у Норвешкој кући, а ту је и Српски фестивал светске музике. Нису само манифестације те које повезују наше народе, већ су ту и људи који доприносе унапређењу наших односа. Ово је важан град за историју Србије и он је био главни центар отпора према окупаторима за време рата и за нас је част да имамо Горњи Милановац као партнера. Надам се да ће Горњи Милановац победити у овогодишњем такмичењу. Имамо одличну основу за сарадњу и само је треба продубити у свим областима живота“, истакао је амбасадор Краљевине Норвешке.

Састанку у Окружном начелству присуствовали су и заменица председника општине Јадранка Достанић, председник Скупштине општине Лазар Николић, начелник Општинске управе Александар Јевтовић и начелница Одељења за друштвене делатности Сандра Раловић.

„Ове године је у Сомбору централна манифестација, 25. јуна. Желим да се захвалим и председнику општине Горњи Милановац Дејану Ковачевићу што је одлучио да његова општина учествује у овом пројекту и што смо имали шансу да радимо са предивном децом из вашег града. „Србија у ритму Европе“ је највећа дечија манифестација овог типа у Србији и централна манифестација се директно преноси на Радио-телевизији Србије. Желим да се захвалим и амбасадама држава Европске уније које свесрдно подржавају наш пројекат“, рекао је Игор Карадаревић, главни и одговорни уредник музичког такмичења „Србија у ритму Европе“.

Према речима Давида Макевића, извршног продуцента Манифестације, двадесет амбасада је укључено у пројекат што даје додатни „ветар у леђа“ и чини да је „Србија у ритму Европе“ највећи дипломатски догађај који није у владином сектору.

Након састанка у Окружном начелству гости су, у пратњи директора Културног центра Драгана Арсића, посетили Дом културе и уверили се које све могућности овај објекат поседује.

Амбасадор Норвешке, председник општине и представници „Србије у ритму Европе“ посетили су и компанију „Таково“ а.д. Генерални директор Мирослав Јовичић представио је гостима производни програм компаније и разговарали су о могућности извоза на тржиште Норвешке. Након радног састанка у Управној згради, обишли су погоне компаније „Таково“а.д.

На крају посете, амбасадор је посетио и Норвешку кућу.

Previous Матурантски плес

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I