Eng

Es

It

Sp

Пријем за члана Олимпијског географског тима Србије Вељка Дмитровића

Пријем за члана Олимпијског географског тима Србије Вељка Дмитровића

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић уприличио је пријем за Вељка Дмитровића, ученика четвртог разреда Гимназије „Таковски устанак“. Поред Вељка пријему су присуствовали и директорка Гимназије Биљана Нишавић и Душица Лазовић, професорка географије.

Вељко је освојио прво место на Балканској географској олимпијади, која је одржана у јуну 2016. године, у Радаљској бањи код Малог Зворника, у конкуренцији 30 ђака из Србије, Румуније, Словеније и Босне и Херцеговине. Освајањем првог места пласирао се на Светску географску олимпијаду, као један од четири члана Олимпијског географског тима Србије.Светска географска олимпијада одржаће се у Београду.

„Изузетно ми је задовољство што могу да угостим овако надареног ученика који је показао знање, не само из географије, већ и из енглеског језика пошто се целокупно такмичење изводи на том језику. Драго ми је што у четири града из Србије имамо представника и из Горњег Милановца, који ће представљати и нашу општину и Гимназију на Географској олимпијади. Претходне две Олимпијаде су биле у Москви и Пекингу, што показује колика је величина овог такмичења. У Београду се очекује близу 500 учесника, а општина Горњи Милановац ће свакако пропратити све остале марљиве и талентоване ђаке и помоћи им у том путу ка успеху. Из разговора са Вељком сам сазнао да ће он да упише Географски факултет, одсек просторно планирање, то је област у којој он може дати пун допринос заједници и општини Горњи Милановац. Поносни смо на овакве ученике који су прави узори свима нама“, истакао је председник општине Дејан Ковачевић.

Светска географска олимпијада је међународно такмичење из географије које окупља најбоље ученике света, узраста између 16 и 19 година, а следеће издање организује Регионални центар за таленте.

„Још у другој години сам се пријавио за такмичење, стигао сам до републичког нивоа и ту нисам остварио запажен резултат. У трећој години сам се опет пријавио, на републичком такмичењу сам узео друго место, одакле сам се пласирао на Балканску олимпијаду, на којој сам победио.Балканска олимпијада је имала три дела. Прво је био теоријски део подељен у 6 целина,потом су уследили мултимедијални део и практична примена у природи, која захтева нека знања и изван школског учења. Највећи конкуренти ће нам бити из Сингапура, Кине и Румуније али се надам да ћемо се показати у најбољем светлу“, истакао је Вељко Дмитровић.

Претходне две Олимпијаде из географије одржане су у Москви и Пекингу, а после Београда одржаће се у Монтреалу и Хонг Конгу.

„До 2015. године није било такмичења за ученике средњих школа, било је само за основне школе у организацији Српског географског друштва. Трудим се да кроз наставу ђаци заволе географију и видим да је и њихова повратна реакција позитивна. Поменула бих и друге ученике који ниси направили успехе као Вељко али су далеко догурали на такмичењима. То су садашњи четвртаци Јован Дмитровић и Елвис Поломи, Мартин Савићевић као ученик трећег разреда и Анђела Дамљановић ученица другог разреда. Преостала три члана нашег тима су из Ниша, Крагујевца и Новог Пазара“, рекла је Душица Лазовић, професорка географије у Гимназији.

Председник је младом географу поклонио глобус, док је директорка Гимназије, у име ученика и професора, преузела поклон – књигу „Косово и Метохија“.

Очекује се да ће у Београд доћи више од 500 такмичара из више од 50 држава света.

Previous Обавештење за бираче

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I