Eng

Es

It

Sp

Успешно извршена командно-симулациона вежба

Успешно извршена командно-симулациона вежба

У Горњем Милановцу је у претходна два дана спроведена командно-симулациона вежба у оквиру пројекта „Развој локалне заједнице за деловање у несрећама“.

Црвени крст Србије уз помоћ Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца спроводи пројекат чији је циљ побољшање капацитета, координације и одговора на несреће на нивоу локалне заједнице (јединице локалне самоуправе).

Сврха пројекта је да сви учесници заједно испитају и провере систем међусобне и интерне комуникације и постојећих механизама координације у случају ванредне ситуације.

Првог дана вежбе спроведена су предавања у Великој сали органа општине, док је другог дана извршена симулација вежбе на рачунарима у згради Окружног начелства и одржане радионице за ученике у ОШ „Момчило Настасијевић“.

Вежбом је руководио Командант Штаба за ванредне ситуације и председник општине Дејан Ковачевић, а учешће су узели представници Општинске управе, полиције, Сектора за ванредне ситуације, Војске Србије, Црвеног крста, општинских јавних предузећа и установа.

„Црвени крст Србије од 2004. године спроводи програм „Развој локалне заједнице за деловање у несрећама“. У оквиру тог пројекта спроводи командно – симулационе вежбе са локалним штабовима за ванредне ситуације. Ту обуку користимо за додатнооспособљавање јединица за деловање у несрећама Црвеног крста и организује вежбе. Овога пута смо били у Горњем Милановцу, који је био домаћин 62. симулације. У сарадњи са Сектором за ванредне ситуације и Националним тренинг центром за ванредне ситуације спровели смо планиране садржаје и активности. Желим да се у име Црвеног крста Србије захвалим руководству општине Горњи Милановац, члановима Штаба за ванредне ситуације и колегама из Сектора за ванредне ситуације на изванредној сарадњи у ова два дана“, рекао је координатор програма за деловање у несрећама Црвеног крста Србије Ђула Лошонц.

„Национални тренинг центар за ванредне ситуације има задатак и обавезу обуке свих субјеката и снага система заштите и спасавања у Републици Србији. Ми периодично обављамо обуке штабова на свим нивоима а посебно је значајна обука на локалном нивоу јер је реакција Општинског штаба најважнија и највише утиче на последице у стварној ванредној ситуацији“, истакао је Александар Лазаревић, начелник Националног тренинг центра за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Ова вежба је и прва активност новог начелника Општинског штаба за ванредне ситуације Милорада Димитријевића, који је изабран на последњој седнициСкупштине општине. Он је изразио задовољство што је имао прилику да учествује у овој вежби и истакао да ће радити за добробит локалне самоуправе и свих наших суграђана.

„Желим да се захвалим МУП-у Републике Србије, Сектору за ванредне ситуацијеи Црвеном крсту Србије што су нам омогућили овакву обуку. Данашњом симулационом вежбом Општински штаб за ванредне ситуације прошао је и теоријски и практични део. Ово је веома значајно нама који смо од недавно на функцијама јер нисмо имали прилике да се сусретнемо са оваквом организацијом, а и добра прилика новом начелнику Општинског штаба да се упозна са људима који се баве ванредним ситуацијама. Данашња симулациона вежба нам је показала много тога, где смо потпуно спремни али и где има недостатака које треба исправити. Ми ћемо у наредном периоду направити Акциони план и за три месеца се поново окупити у истом саставу и анализирати шта смо успели да поправимо од онога што смо сами уочили да нам није било на задовољавајућем нивоу“, истакао је председник општине Дејан Ковачевић.

Овај пројекат развио је процес који се заснива на симулацијама несрећа, које доводе све кључне учеснике на нивоу јединице локалне самоуправе да заједно препознају оне аспекте руковођења, механизме координације и проток информација који би требали бити унапређени, како би у будућности реаговање у ванредним ситуацијама било квалитетније и ефикасније. Из истих разлога заједнички се дефинише Акциони план (План акције) и активности за постизање жељеног високог степена приправности.

Previous Одржана девета седница Скупштине општине

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I