Eng

Es

It

Sp

Усвојен ребаланс буџета

Усвојен ребаланс буџета

У Великој сали органа општине Горњи Милановац одржана је тринаеста седница Скупштине општине Горњи Милановац. На дневном реду нашло се дванаест тачака.

Пре почетка седнице, шеф одборничке групе „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ“ Александра Јанковић писменим путем обавестила је председника Скупштине општине Лазара Николића да једошло до промене у овој одборничкој групи јер јој је приступио одборник Бошко Радовановић из Горњих Бранетића.

Као прву тачку дневног реда Скупштина општине је, са 39 гласова „ЗА“, донела Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Горњи Милановац за 2017. годину (други ребаланс).

„Овим ребалансом буџета предлаже се прерасподела средстава по појединим буџетским корисницима и наменама у износу од 20.020.000 динара, док је код индиректних буџетских корисника извршена прерасподела средстава по наменама у оквиру расположивих лимита. Буџет за 2017. годину добро је испланиран, а ми смо у договору са Канцеларијом за управљање јавним улагањима и Министарством привреде одложили за пролеће 2018. године радове на Индустријској зони и радове на изградњи кишне канализације у Карађорђевој улици и за то ћемо планирати средства у буџету за 2018. годину, а да средства не би стајала неискоришћена она су распоређена наменски за пројекте чија је реализација неопходна до краја године. За пројектну документацију за соларне панеле на зградама општине, Дома културе и хале „Бреза“ издвојено је 1.500.000 динара и то је један од приоритета јер су рачуни за гас и елетричну енергију знатно повећани почетком рада Дома културе. Прерасподелом средстава обезбеђено је још 2.800.000 динара за гасификацију ОШ „Свети Сава“. У складу са Локалним акционим планомзапошљавања општине Горњи Милановац закључени су уговори између Националне службе за запошљавање, општине Горњи Милановац и буџетских корисника о запошљавању и унапређењу радних способности и побољшања материјалног положаја незапослених лица на територији општине Горњи Милановац. По основу наведеног Програма и закључених Уговора, Национална служба за запошљавање уплатиће буџетским корисницима на наменске подрачуне средства у износу од 6.247.600 динара.Ова средства су у складу са Уговорима о спровођењу јавних радова распоређена на поједине буџетске кориснике. Настављамо да радимо на инвестицијама пуном паром, а могу да кажем да је у припреми један велики пројекат реконструкције Опште болнице, од темеља до крова, у неколико фаза и то ће бити завршено за две, три године и према прелиминарним подацима вредност радова је око једне милијарде динара“, рекао је председник општине Дејан Ковачевић.

Једногласно је донета и Одлука о усвајању Плана детаљне регулације за катастарске парцеле број 10257, 10265/1 и 10265/7 КО Горњи Милановац, инвеститора Компаније „Таково“ А.Д.

Као трећу тачку дневног реда, Скупштина општине донелаје Одлуку о образовању месних заједница на територији општине Горњи Милановац.

„Општинско веће формирало је Радну групу од седам чланова чији је задатак био израда Одлуке о образовању месних заједница на територији општине Горњи Милановац. На челу Радне групе био је члан Општинског већа Душан Дражовић. До сада је важила Одлука из 2009. године, али с обзиром да је дошло до промене закона и Статута општине и она је морала бити промењена. По новој Одлуци образује се 51 месна заједница. Одлуком су прецизно утврђени послови месне заједнице. Такође, прописано је да месне заједнице имају Савет месне заједнице као представничко тело грађана. Савет би имао од 7 до 11 чланова, у зависности од одлуке Општинског већа. Савет би имао председника и заменика председника. Избори за Савет месне заједнице морају да се организују у року од 60 дана од дана ступања на снагу нове Одлуке“, истакао је начелник Општинске управе Александар Јевтовић.

Председник општине истакао је да очекује да након избора председници Савета месних заједница са новим еланом и енергијом раде у интересу мештана својих месних заједница.

Такође, одборници су усвојили Одлуку о изменама и допунама Одлуке о образовању општинског штаба за ванредне ситуације за територију општине Горњи Милановац и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о организацији и начину обављања јавног превоза путника на територији општине Горњи Милановац, која се усклађује са новим Законом о управном поступку.

Скупштина општине донела је Решење о давању сагласности на Измене и допуне финансијског плана и програма пословања Јавног предузећа за изградњу општине Горњи Милновац, као и Решење о давању сагласности на Статут установе за културу, уметност и ваншколско образовање „Културни центар“, који је усклађен са Законом о изменама и допунама Закона о култури.

Усвојен је и Закључак о усвајању Информације о припремљености основних и средњих школа на територији општине Горњи Милановац за школску године 2017/2018. годину. Начелница Одељења за друштвене делатности Сандра Раловић истакла је да су школе спремно ушле у нову школску годину. Ове године је уписано десет мање првака у основним школама, али је у средњим школама уписано четрдесет првака више. У ЕТШ „Књаз Милош“ отворено је ново одељење за туристичке техничаре, а према њеним речима наставиће се са разговорима са привредницима како би се утврдило који су образовни профили потребни привреди Горњег Милановца. Сви професори са мањком норме часова збринути су у другим школама, тако да нема вишкова. Грејни системи су спремни, а Основна школа „Свети Сава“ ће захваљујући средствима локалне самоуправе прећи на грејање са чврстог горива на гас, истакла је Сандра Раловић.

Скупштина општине донела је и Решењао разрешавању и именовању чланова Школских одборау две школе, као и Решењео именовању чланова Надзорног одбора Јавно комуналног предузећа “Горњи Милановац“.

Previous Одржан Марш пријатељства

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I